Koolhydraatarm brood met pitten en zaden (2024)

Koolhydraatarm brood met pitten en zaden (1)

Koolhydraatarm/Lunch/Ontbijt

Afbeelding17 juli 201720 juli 2017 Annelies4 reacties

Wat doe je als je favoriete koolhydraatarme brood uit het assortiment is gehaald bij de supermarkt? Dan baal je flink. Ik eet heel graag brood, maar ben inmiddels wel zo’n ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 1 dat ik weet dat ‘normaal’ brood voor mij niet zo handig is. Grote kans dat het voor een ongewenste suikerpiek zorgt, en daar zit ik niet op te wachten. Daarom stapte ik over op koolhydraatarm brood. Bijna alle voordelen van ‘normaal’ brood (ietsje minder luchtig en een net ietsje minder lekkere broodsmaak), zonder het nadeel van de piek in de bloedsuikerspiegel. Prima dus! Maar… niet alle koolhydraatarme broden zijn even lekker, en mijn favoriet werd dus onlangs uit de schappen gehaald. Daarom ging ik zelf aan de slag met een paar recepten voor koolhydraatarm brood met zaden en pitten dat ik online vond.

OK, het duurde eventjes (het eerste recept leverde een nat, zompig en flauw smakend brood op, het tweede een brood dat door de grote hoeveelheid psylliumvezel een vieze bijsmaak had) maar het derde recept (een eigen combinatie van de twee eerdere recepten) was raak! Het gaf een goed stevig koolhydraatarm brood met een lekkere broodsmaak. Met maar2 gram koolhydraten per sneetje!Ik ben er erg blij mee en denk dat ik het regelmatig zal gaan maken. Daarom deel ik graag mijn recept voor koolhydraatarm brood met jullie.

Ik beleg het koolhydraatarme brood het liefst met een laagje notenpasta (bijvoorbeeld hazelnoten van Horizon), een geprakte avocado, een paar lepels cottage cheese met tomaat of een plakje oude kaas. Zo houd ik het geheel van brood en beleg ook lekker koolhydraatarm!

Dan nog één klein ding. Het meeste ‘normale’ brood bevat als verplichte toevoeging jodium. Omdat jodium een belangrijke voedingsstof is die je anders niet zo snel binnenkrijgt, heb ik een theelepel kelppoeder door het beslag van dit koolhydraatarme brood gedaan. Kelppoeder kun je vinden bij de natuurwinkel, maar het kan natuurlijk ook zonder.

RECEPT: KOOLHYDRAATARM BROOD MET PITTEN EN ZADEN

Koolhydraatarm brood met pitten en zaden (2)

KLAAR IN

90 minuten (75 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN VOOR 1 KOOLHYDRAATARM BROOD (20 SNEETJES)

  • 6 eieren

  • 250 gram Griekse yoghurt 10%
  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram gemixte pitten en zaden (ik gebruikte een mix van 20 gram grofgemalen zonnebloempitten, 20 gram grofgemalen pompoenpitten, 10 gram sesamzaad en 10 gram hennepzaad)
  • 60 gram lijnzaad, fijngemalen
  • 30 gram psylliumvezels
  • 1 tl zout
  • 1 tl kelppoeder (optioneel, voor het jodium)
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 75 gram roomboter, gesmolten

DIT HEB JE NODIG

Klein cakeblik (die van mij heeft een bodem van 21 cm), beslagkom, garde, aluminiumfolie, theedoek

ZO MAAK JE HET

  1. Verwarm de oven op 175 graden en vet het cakeblik royaal in met wat extra (room)boter.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de gesmolten roomboter samen in een beslagkom. Begin met de eieren en de yoghurt en zorg dat je de psylliumvezels als laatste toevoegt, deze nemen namelijk heel snel vocht op! Klop tussendoor steeds goed door elkaar met een garde.
  3. Inmiddels heb je een stevig beslag voor koolhydraatarm brood. Schenk de roomboter erbij en klop deze er nog even goed door.
  4. Verdeel het beslag over de cakevorm. Zorg dat de laag beslag overal even hoog is. Bestrooi eventueel met nog wat zaden en pitten.
  5. Zet het koolhydraatarme brood 45 minuten in de oven. Haal het er dan even uit en bedek snel met aluminiumfolie, zodat het niet te bruin wordt. Zet vervolgens nog 30 minuten in de oven.
  6. Laat het koolhydraatarme brood 15 minuten afkoelen in de vorm met een droge theedoek eroverheen. Haal het brood dan uit de vorm en laat het nog 30 minuten afkoelen, het liefst op een rooster.

Het afgekoelde brood kun je in mooie dunne sneetjes snijden (ik haalde 20 sneetjes uit 1 brood) en bewaren in de koelkast (verpakt in aluminiumfolie blijft het een kleine week goed) of in de vriezer.

Koolhydraatarm brood met pitten en zaden (3)

VOEDINGSWAARDEN PER SNEE (20 SNEETJES IN 1 BROOD)

Koolhydraten: 2 gram
Eiwit: 5 gram
Vet: 10 gram
Kcal: 123

  1. Dag Annelies,
    Kan ik de psyliumvezels vervangen met lijnzaad?
    Vrg Ada

    Beantwoorden

    • Hoi Ada, sorry voor de erg late reactie. Ik had een paar maanden geen tijd voor de blog helaas… maar om op je vraag terug te komen: de psylliumvezels fungeren als vochtopnemer. Het wordt een soort papje. Gebroken lijnzaad kan dit ook! Je moet dan wel even puzzelen met de verhoudingen, die weet ik zo niet.

  2. Brood bakken lukt prima tijdens het afkoelen zakt mijn brood in wat kan ik doen om te voorkomen?

    Beantwoorden

    • Hoi, dat hoort er een beetje bij. Koolhydraatarm brood is een stuk compacter en minder luchtig dan ‘normaal’ brood.

Plaats een reactie

Koolhydraatarm brood met pitten en zaden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6046

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.