Halloween Kills (Film, 2021) - MovieMeter.nl (2024)

rep_robert schreef:
Meh.

Wat kan je hier nou over zeggen. Eigenlijk voelt deze film geheel overbodig op het ook al matige en overbodige vervolg uit 2018. Dat komt vooral doordat David Gordon Green de essentie van het personage Michael Myers niet snapt.

Er wordt gespeeld met een paar leuke ideeën, maar nergens komt dit echt lekker tot uiting. Dat leuke idee is de massahysterie die ontstaat op het moment dat Myers weer op vrije voeten is kan ik best waarderen. Het idee van een buurtwacht dat het heft in eigen handen neemt en voor eigen rechter speelt is een belangrijk thema in de film, maar wordt slechts gedeeltelijk uitgevoerd en dat is eigenlijk jammer. Die man springt uit het raam en vervolgens is het zo van "Je mag geen eigen rechter spelen. Maar ach, f*ck it. We moeten alsnog achter Michael Myers aan. Hup, geef me je auto". En zo wordt eigenlijk het hele thema van de film en het toewerken daar naartoe teniet gedaan.

Dat gezegd hebbende, het blijft een Halloween film. maar vaak voelt Myers meer als een bijfiguur en het voelt allemaal niet des Michael Myers wat er in deze film gebeurt. Sinds wanneer sleept Myers mensen door een huis heen die al zo goed als dood zijn om ze vervolgens op het aanrechtblad nog een keer of 5 te gaan steken. Of wanneer het gezelschap uit de auto vermoord wordt en Myers achter dat vrouwtje aanloopt. Een moment later komen de anderen bij de auto aan, zijn alle lijken weg en liggen ze verspreid over de speeltuin op de verschillende toestellen . Dus Myers is helemaal weer terug gelopen via een andere route, heeft de lijken uit de auto's gehaald, heeft ze tentoongesteld in een (bijzonder creepy) speeltuin en heeft willekeurige maskers opgedaan bij de lijken?
Een ander voorbeeld is dat hom*ostelletje dat in het Myers huis woont. Blijkbaar klopt hij eerst op de achterdeur, rent als een giechelend kind naar de voordeur om daar te kloppen en vervolgens rent hij weer naar de achterdeur om daar in te breken? Hoe is hij eigenlijk ook boven gekomen? De trap naar boven is achter de voordeur waar die twee mannen waren. Hoezo is hij zo berekend? Wat is dit allemaal voor onzin? Dit is geen Michael Myers, dit is geen Halloween!

Het zijn allemaal van dit soort dingen waar je je tijdens de film aan stoort. Het klopt niet, het past niet bij het gedrag van Myers en het voelt zo ontzettend goedkoop aan. David Gordon Green snapt de essentie van het personage niet en de andere helft van de film verspilt hij aan een menigte die steeds meer in paniek raakt. Het helpt daarbij ook niet dat alle mensen die doodgaan echt te dom om te poepen zijn. Dom slachtvee to the max!

Het einde is ook dat je denkt...meh. Zoveel potentie, maar het voelt gewoon niet goed. Het idee is mooi dat de menigte hem lyncht. Maar ze maken het karweitje uiteraard niet goed af en krijgen hun verdiende loon daarna.
Ook raar en onbegrijpelijk om te zien dat er nog een lijk uit de vlizotrap naar beneden bungelt, maar alle hulpverleners buiten staan en de crime scene volledig met rust laten. Uiteraard loopt Laurie's dochter Karen daar omhoog in absolute stilte en kan Michael Myers haar aan het mes rijgen. En daar heb je je vervolg alweer.

Het klopt op zoveel fronten niet. Dan kan de film nog zulke leuke ideeën bevatten. Het begin in 1978 is aardig, er komen wat oude bijrolletjes terug, de muzikale score prima en is de film ook weer erg sfeervol met wat spooky locaties. De uitvoering van waar het echt om gaat bij een horrorfilm is erg matig en ik heb niet het idee dat David Gordon Green goed weet hoe hij een horrorfilm moet regisseren. Van Halloween en Michael Meyers snapt hij in mijn ogen in ieder geval bar weinig. En dat is jammer. In het origineel zie je geen druppel bloed bij de moorden. Hier moet alles zo ranzig mogelijk in beeld gebracht worden. Het is jammer dat mensen met een groter budget minder creatief worden. De nieuwe Halloween (1978) 4K remaster van Shout Factory die mijn kant op komt zal het pijn van deze miskleum hopelijk verzachten.

2,0*

Op 4k herkeken. Zo gek ben ik dan ook wel weer. Maar sta hier nog volledig achter. Het blijft raar om te zien dat David Gordon Green van Myers een personage heeft gemaakt die allerlei lijken arrangeert. Een ware kunstenaar! Ook hier denkt hij dat alles om shockeffecten draait. Om uiteindelijk op het gebied van suspense hopeloos te falen. Leuke pogingen (begin vd film) en concepten (massa hysterie, een vigilante die met knuppels op pad gaan naar Myers), maar uiteindelijk zo zwak uitgevoerd wordt dat het alleen maar ergert.

Halloween Kills (Film, 2021) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5832

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.