Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (2024)

Gates, de Amerikaanse fabrikant van de oh zo fijne Gates Carbon Drive, introduceert op de aanstaande Eurobike nieuwe “high-mileage” tandwielen voor kilometervreters en wereldfietsers. De CDX:EXP is volgens Gates een duurzamere variant van de door mij veel bekritiseerde CDX CenterTrack.

Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (1)

Gates heeft een probleem voor zichzelf gecreëerd, namelijk: de eerste CDC tandwielen en tandriemen zijn dusdanig goed en duurzaam dat ze er niet genoeg van kunnen verkopen. Té goed is commercieel namelijk niet zo interessant. Daarnaast kon het CDC-systeem eigenlijk alleen maar goed toegepast worden door de high-end fietsenbouwers en was het niet zo geschikt voor goedkope fietsen. Onder het mom van ‘new and improved’ kwamen ze een paar jaar later met de CDX CenterTrack. Dit zijn tandwielen met een opstaande rand in het midden en een iets bredere tandriem met een sleuf in het midden.

Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (2)

Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (3)

Helaas bleken de door Gates genoemde voordelen (o.a. betere lossende werking voor sneeuw en modder en een riem die niet van het tandwielaf kan lopen) in de praktijk helemaal geen verschil te maken en de duurzaamheid is, naar inmiddels overduidelijk blijkt, een factor 2 tot 4 lager dan het originele CDC-systeem!

Omdat er onder verschillendeartikelen op deze website al veel over de verschillen tussen CDC en CDX gediscussieerd wordt, hebik hieronder nog maar even de verschillen tussen CDC en CDX op een rijtje gezet.

Duurzaamheid

  • CDC: Gaat minstens 2 tot 4 maal langer mee dan een goede ketting.
  • CDX: Gaat ongeveer even lang mee als een goede ketting. CDX slijt dus 2 tot 4 maal sneller dan CDC.

Rendement

  • CDC: Loopt even licht alseen goede ketting. Als het frame stijf genoeg is en de riem goed uitgelijnd is, dan raakt deze de opstaande randen van het tandwiel niet.
  • CDX: Draait minder soepel doordat de opstaande middenrand altijd aanloopt. Hoe slapper het frame en onnauwkeurigerde uitlijning, hoe lager het rendement.

Onderhoud

  • CDC: Hoeft niet gesmeerd te worden. Af en toe schoon spuiten. Slechts sporadisch na te spannen.
  • CDX: Hoeft niet gesmeerd te worden. Af en toe schoon spuiten. Met grote regelmaat naspannen, ongeveer net zo vaak als een ketting.

Uitlijning

  • CDC: Interessant voor high-end specialisten. Fietsfabrikant moet zich aan strikte toleranties houden (stijf en perfect recht frame). Consument kan de uitlijning van de riem tijdens het rijden op het oog controlerenen zonder speciaal gereedschap corrigeren. In geval van een slechte uitlijning zal de riem eraf kunnen lopen.
  • CDX: Interessanter voor mid-class massafabrikanten. Fietsfabrikant kan iets minder nauwkeurig te werk gaan. Consument kan de uitlijning niet zonder speciaal gereedschap beoordelen en corrigeren. In geval van een te slechte uitlijning zal de riem door de opstaande middenrib opgewipt worden en breken.

Lossende werking

  • CDC: De tandwielen persen vuil en sneeuw via de zogeheten ‘mudports’ naar één kant opzij. Net als bij een ketting kunnen steentjes en takken die er per ongeluk tussen schieten de riem doen breken.
  • CDX: Doorde opstaande rand in het midden worden vuil en sneeuw naar twee kanten opzij geperst.Net als bij een ketting kunnen steentjes en takken die er per ongeluk tussen schieten de riem doen breken, maar daarnaastkan de sleuf in het midden van de riem vollopen met steengruisen kleine takjes. De opstaande rand van het tandwiel drukt dit steeds steviger aan en de riem zalbreken.

Jullie zien het: de CDX presteert op geen enkel front beter dan de CDC. En dan moet je eens naar de prijs van beide tandriemsystemen kijken…

Prijs (voortandwiel + achtertandwiel + tandriem)

  • CDC: €215,-
  • CDX: €281,-

Dus… de CDX is slechter én duurder dan de CDC! Zonder serieuze concurrentie is dat voor Gates commercieel natuurlijk reuze interessant, en de meeste fietsfabrikanten gaan braaf mee in het advies van Gates en monteren af-fabriek de CDX-versie. Er zijn in Nederland op dit moment slechts tweefietsmerken die kritisch blijvenen eigenwijs kiezen voor de aloude, betere en goedkopere CDC-variant, namelijk: Santos en Avaghon. Zij testen eerst alles zelf en luisteren naar hun klanten.De rest luistert naar Gates.

CDX:EXP Expedition sprockets

Blijkbaar heeft Gates nu toch voldoende kritiek ontvangen, want ze hebben eindelijk een poging gedaan om de duurzaamheid van de CDX tandwielen te verbeteren. Sommige media maken een melding van een verbetering van 25%, maar die hebben het persbericht niet helemaal goed gelezen. Gates zegt namelijk het volgende over de CDX:EXP tandwielen:

“The extra durability derives from the 25 percent increase in surface area compared to regular CDXTM sprockets. Despite their extra strength, the CDX:EXP sprockets weigh only a few grams more than current CDX sprockets due to a redesign of the sprocket interface.”

Gates heeft kleine aanpassingen gedaan aan de vorm van de tandjes, wat voor een beter aansluitend contact met de tandriem en minder frictie zou moeten zorgen. Hoeveel langer de CDX:EXP tandwielen daadwerkelijk meegaan is dus nog niet duidelijk. De rest van de hierboven genoemde nadelige punten blijven gelden.

De CDX:EXP voortandwielen komen in drie maten en voor de achtertandwielen komen er vier maten beschikbaar, welke allemaal geschikt zijn voor gebruik in combinatie met Rohloff. De kleinste van de drie voortandwielen (39t) is ook voor en achter toepasbaar op de Pinion transmissie. Fietsen met versnellingsnaven van Shimano en Sram moeten het nog met de gewoneCDX doen. Over de prijzen van de CDX:EXP tandwielen heeft Gates nog geen uitspraken gedaan.

Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (4)

Gates verbetert de CDX tandwielen (een beetje) — SintChristophorus.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 6184

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.