Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (2024)

Een fiets met riemaandrijving, of met andere woorden een belt drive fiets, zie je steeds vaker. Vooral de voordelen van een belt drive fiets halen veel mensen over om voor een fiets met riemaandrijving te kiezen. Maar wat zijn deze voordelen en zijn er ook nadelen aan deze fiets? In deze blog leggen we het je uit.

Een riemaandrijving wordt ook wel belt drive genoemd. Een belt drive is een getande riem van carbon die de "normale" fietsketting vervangt. Samen met de speciale tandwielen krijg je een duurzaam en stil systeem dat ook nog eens erg onderhoudsvriendelijk is.

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (1)

De geschiedenis van fietsen met riemaandrijving

Riemaandrijving voor fietsen is niet nieuw. De techniek bestaat al behoorlijk lang. Maar voorheen was de belt drive techniek erg duur. De voordelen van een fiets met riemaandrijving wogen toen nog niet op tegen de kosten. Veel mensen kozen om die reden toch voor een fiets met fietsketting.

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (2)

Tegenwoordig is een belt drive fiets al een heel stuk goedkoper. Sterker nog, het prijsverschil is al een stuk kleiner geworden. Als je dan bedenkt dat het onderhoud van je fiets een stuk goedkoper is, zou je onder de streep zelfs voordeliger uit kunnen zijn met een belt drive fiets. We zetten alle voor- en nadelen van een fiets met riemaandrijving voor je op een rij.

Gates belt drive

De fietsen met riemaandrijving die wij verkopen beschikken over een Gates riem. De CDX riem is op dit moment de beste riem van Gates en wordt dan ook gebruikt voor de sportievere fietsen. Deze riem heeft een centretrack. Dat houdt in dat de riem automatisch het vuil uit het systeem duwt.

De Gates CDN belt wordt steeds vaker gebruikt en voornamelijk voor stadsfietsen. Het is een lichter en voordeliger alternatief voor de CDX. Ook heeft deze riem geen polyurethaan versterking.

Daarnaast kun je op oudere modellen nog een CDC Gates riem vinden. Deze riem heeft geen centretrack en wordt inmiddels ook niet meer geproduceerd.

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (3)

De voordelen van een fiets met riemaandrijving

De meeste eigenaren van een stadsfiets of e-bike willen zo min mogelijk onderhoud aan hun fiets. Een belt drive fiets is dan ideaal. Een riem hoef je nooit te smeren en als de riem vies is geworden hoef je er alleen maar even met een doekje overheen te gaan.

Een belt drive gaat ongeveer vier keer zo lang mee als een traditionele fietsketting en is dus ontzettend duurzaam. Naast een lange levensduur en minder onderhoud is een belt drive fiets ook nog eens ontzettend stil. Een traditionele fietsketting maakt daarentegen veel meer lawaai.

Als je voor het eerst op een fiets met riemaandrijving rijdt, valt het verschil je pas echt op. De metalen onderdelen van een traditionele fietsketting met tandwielen maken nou eenmaal relatief veel geluid. Houd je dus wel van stilte? Dan is een riemaandrijving een goede keuze. Hoe vies de riem ook is en hoeveel zand er ook op zit, hij blijft stil!

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (4)

Een ander voordeel is dat een riem versterkt is met carbonvezels. Daarom is een belt drive niet alleen veel lichter dan een ouderwetse fietsketting, maar ook nog eens ijzersterk. Bij een fietsketting heb je heel veel beweegbare schakels. En hoe goed je ook smeert, het blijven metalen delen die langs elkaar schuren. En dat veroorzaakt energieverlies. Bij een fiets met riemaandrijving is dat helemaal verleden tijd. Je kunt met dezelfde kracht dus harder fietsen. Je bent dus niet alleen muisstil, maar ook nog eens supersnel!

De nadelen van een fiets met riemaandrijving

Een fiets met een riemaandrijving heeft een specifiek frame nodig. Een riem bestaat namelijk uit één geheel en kan niet onderbroken worden zoals bij een fietsketting. Om de riem te kunnen plaatsen heb je dus een opening in het frame nodig waar de riem doorheen kan. Omdat de riem uit één geheel bestaat kun je deze niet repareren mocht deze kapot gaan. Je zult dus een nieuwe riem aan moeten schaffen.

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (5)

Ga je bijvoorbeeld met fietsvakantie op je fiets met riemaandrijving? Zorg er dan altijd voor dat je een reserve riem bij je hebt. Een riem is namelijk nog niet standaard bij iedere fietsenwinkel verkrijgbaar. Een ander nadeel is dat een riem alleen maar in combinatie met een naafversnelling of een versnellingsbak gecombineerd kan worden. Het is niet mogelijk om een riem te gebruiken met een derailleursysteem.

Stadsfietsen met belt drive

Elektrische fietsen met riemaandrijving

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Fiets met riemaandrijving - De voordelen en nadelen van een belt drive fiets (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6166

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.